Rubriky
Novinka

Rádlo a horská cyklistika

Horská cyklistika v obci se stává stále populárnější aktivitou mezi místními obyvateli i těmi z přilehlých měst a obcí. Není divu, když k tomu členitost terénu v okolí Liberce a Jablonce doslova vybízí. Obec samotná disponuje krásným zázemím v podobě pump tracku, tratě se skoky a několika dovednostními překážkami.

Na Milířích i v jejich okolí působí několik cyklistických kroužků a soukromých učitelů. Jedním z nich je North Bike Club, který se zaměřuje na zlepšování dovedností a technik jízdy na horských kolech především u dětí a mládeže. Klub organizuje pravidelné tréninky v okolí Liberce a Jablonce n. Nisou. Užším zaměřením je potom cross country cyklistika, kde se skloubí jak technika jízdy, tak vytrvalost. Pokud bude mít váš malý cyklista zájem změřit síly při závodech s dalšími ve své věkové kategorii, tak vám vedoucí klubu rádi poradí, jak na to.

Další z důležitých osobností v oblasti výuky horské cyklistiky na Milířích je soukromý učitel Zdeněk Horský. S jeho bohatými zkušenostmi a odbornými znalostmi Zdeněk přenáší svou vášeň pro horskou cyklistiku na všechny generace jezdců. V jeho hodinách se zaměřuje na techniku jízdy ve volném terénu a to na takzvaných trailech. Zde vyučuje především vnímat terén, správné držení těla, techniku zatáčení a brždění. No a pro ty zkušenější může Zdeněk připravit i hodiny zaměřené na skoky a jízdu v opravdu náročném terénu.

Za zmínku také stojí i Černochova bajková škola. Ta sice netrénuje primárně na Milířích, ale i sem si její trenéři se svými svěřenci jdou občas zajezdit. Sídlem této školy je Kemp Tanvaldský Špičák. Zde se Lukáš Černý se svými instruktory věnuje dětem i dospělým. K tréninku je k dispozici perfektní asfaltový pumptrack a několik trailů různých obtížností. Podobně jako Zdeněk i on se soustředí na výuku jízdy ve volném terénu. Pro uplatnění nabytých zkušeností v jeho škole můžete využít Tanvaldský bikepark se, kterým Lukáš pomáhal z velké části budovat.

Díky North Bike Clubu, Zdeňkovi Horskému a Černochově bajkové škole se zájem o horskou cyklistiku zvyšuje a to je jedině dobře. V dnešní době zahlcené tolika lákadli v podobě herních konzolí, mobilních telefonů a tabletů je existence takových lidí více než důležitá. Jejich zápal pro to, co dělají podporuje zdravý životní styl, fyzickou kondici, ale také posiluje komunitu a přátelství.

Pokud budete mít zájem se blíže seznámit s činností jmenovaných klubů a škol, tak neváhejte využít těchto kontraktů:

North Bike Club
Bohumil Juris
T.: (+420) 736 205 112
www.northbikeclub.cz

Zdeněk Horský
T.: (+420) 777 853 167
E.: ubik.zdenek@gmail.com
Instagram: @jdeokolohorsky

Černochova bajková škola z.s.
Lukáš Černý
T.: (+420) 777 744 985
www.cernochovabajkovaskola.cz