Rubriky
Novinka

Hrobka na hřbitově

Existuje mnoho důvodů, proč se intenzivně snažím zachránit Německou předválečnou hrobku. Tato hrobka je v naší obci jediná svého druhu. Je to vzácná architektonická památka, která si zaslouží být zachována pro budoucí generace. Dle mého názoru je důležité uchovat vzpomínku na události a lidi, kteří ovlivnili naši obec. Tato hrobka představuje spojení s našimi kořeny a poskytuje nám možnost lépe porozumět naší historii. Navíc může sloužit jako historický zdroj poznání a vzdělání, kdy její návštěva může být příležitostí pro učení o historii, architektuře a kulturním kontextu.

I přestože bude její oprava vyžadovat značné finanční prostředky, které však umíme z velké části pokrýt dotací, je důležité chránit a zachovávat památky v naší obci a vytvářet tak prostředí, které je bohaté na kulturní a historické hodnoty. Nyní jsme na začátku celé záchrany. Podařilo se mi prosadit zanesení hrobky do katastru nemovitostí a nyní je před námi vypracování projektové dokumentace.

V průběhu renovace hrobky by samozřejmě nezůstaly opomíjeny ani některé hroby, které jsou v dezolátním stavu a které se pokusíme zachránit. To znamená opravit hroby staré a propadlé a zabránit dalšímu propadu u hrobů okolních. Celkově by tyto opravy dodaly malebnější ráz celému hřbitovu, který sám o sobě leží na překrásném místě s úžasným výhledem, a vytvořily by tak kouzelné místo nejen na procházky.