Rubriky
Novinka

Výstavba „polní cesty“ od kostela na Milíře

Rádi bychom vás tímto článkem uvedli do tématu výstavby polní cesty v souvislostech, které poukazují na způsoby, jak současné vedení obce (ze strany Aktivní a rozumní) informuje své občany o zásadních tématech, která se občanů týkají.

Starosta obce téma schůze konané dne 2. 8. 2023 uvedl slovy, že „ve hře“ je výstavba cesty („Polní cesta HC1R p. p. č. 2122, 2147 v k. ú. Rádlo) již od roku 2014, kdy obec získala cestou dotčené pozemky. Občany však k diskuzi pozval DVA DNY PO předání staveniště stavební firmě Strabag.

V červnu (2023) obec vydala Rádelské noviny, kde by bylo vhodné o tématu občany informovat, ale žádná zmínka těsně před spuštěním akce v novinách není.

První veřejná diskuze k tématu cesty vznikla na zastupitelstvu dne 29.6.2023, kde bylo téma výstavby asfaltové cesty poprvé veřejně otevřeno a diskutováno. Občané starostovi kladli dotazy a pádné
důvody proč NE asfalt. Diskuze byla zakončena zaskočeným starostou, kterému již došly argumenty prohlášením „ pozvu Vám projektanta a ten Vám vše vysvětlí.“

Projektant na schůzi 2.8.nedorazil. Prý proto, že je až z Brna. Místo něj na otázky nejistě odpovídal stále stejnou větou dokola zástupce investora – pozemkového fondu. Věta zněla :cest jsme postavili
hodně, bude hezká.

Starosta svůj záměr vystavět v přírodě asfaltovou cestu hájil tím, že je přece skvělé, že se mu podařilo sehnat peníze od pozemkového fondu, čili obec získá investici od státu ve výši 16-20mil. Kč. Bylo by to vcelku chvályhodné, kdyby o tom veřejnost byla informována a mohla se k tématu také včas vyjádřit. Dále se domníváme, že občané mají právo být ubezpečeni, že všechny jejich dosavadní problémy výstavba takového rozsahu skutečně vyřeší.

Jaké, že mají obyvatelé bydlící pod kostelem problémy?
1. Pravidelné záplavy z polí
2. Náplava štěrku a písku z dlouhodobě neudržovaného spodního úseku cesty
3. Několik let nevyčištěné – zanesené propustě, které by mohly záplavovou vlnu zmírnit.


Starosta občany vždy informoval, že je v jednání s krajem, který je majitelem cesty, nehodlá zastupovat a problém konstruktivně řešit. Znečistění propustí neobhájil. Občané konstatovali, že je za celou dobu ve funkci nechal vyčistit1X.

Jaké byly námitky občanů na schůzi proti asfaltování cesty?
1. Proč asfaltovat hezkou cestu mezi poli, která je oblíbenou procházkovou trasou velkého množství obyvatel? Existují i jiné způsoby, jak cestu zpevnit.
2. Proč asfaltovat cestu, kde není žádný vzrostlý strom a kde tedy v horkém létě bude na asfaltu procházejícím nepříjemné teplo?
3. Proč asfaltovat cestu, po které stéká při přívalovém dešti voda, která vyplavuje domy a její tok asfalt ještě více zrychlí a tím pádem bude její vpád do sklepů, zahrad a domů obyvatel o to dramatičtější?
4. Proč asfaltovat cestu v době, která se kloní k ekologii a hledání způsobů zadržování vody v přírodě a tento počin navíc ze strany státu nemá v duchu ekologie logické odůvodnění?
5. Proč asfaltovat cestu, na kterou pak dáme zákaz vjezdu? A již nyní jí říkáme páteřní komunikace, ač jí ani náhodou není ani být nemá. Na jejím konci je k lepšímu výjezdu umístěno zrcadlo. Kdo z ní tedy bude bezpečně vyjíždět, když je na ní zákaz?
6. Zemědělské stroje nepotřebují k pohybu po poli asfaltovou cestu – od toho jsou to zemědělské stroje. Jezdí polem vcelku běžně.7. Záchranné složky dosud také neměli žádný problém se do obce k občanům včas dostat, proč tedy „ páteřní“ komunikace s těmito argumenty z úst zastupitelů?
8. Neposlední obava, kde vezme obec v budoucnu finance na údržbu této cesty?


Vyvstávají tedy následující otázky:
a) Jaký je skutečný důvod výstavby asfaltové cesty za 20mil. Kč?
b) Dojde ke změně územního plánování a zasíťování pozemků a dalšímu rozmachu a rozrůstání obce směrem k Milířům?
c) Pokud ano, jak bude kapacitně řešen přísun dalších obyvatel do obce a jejich už nyní kapacitně nedostačujících institucí? Na to všechno je, pokud je záměrem toto, přeci třeba včas myslet. Tento záměr nebyl veřejně sdělen ani dementován, můžeme se zatím pouze domnívat, že je to možné.

Zastupitel je do své funkce volen, aby zastupoval zájmy obyvatel obce, kteří mu do rukou dávají tuto pravomoc ve volbách svým hlasem. Dávají mu tímto aktem důvěru, že bude konat právě v jejich zájmu a vystupovat jejich jménem i v jednáních, která se jich dotýkají. Hlavně však má prosazovat zájmy právě těchto občanů. NIKOLI SVÉ VLASTNÍ. Tedy věta, která zazněla po mnoha zmíněných
námitkách, že kdo chce tedy asfalt a proč? Starosta klidně odvětil, protože MNĚ se to líbí!!

Cesta je v těchto dnech již dokončena. Obyvatelé, kteří o její výstavbě nevěděli, jí postupně objevují a neskrývají své rozladění.

Nyní nás však čeká další důležité téma a to je vykácení aleje a výstavba nebo nevýstavba opravdové obecní páteřní komunikace. Budou na ni našim starostou sehnány finance, když o stavu silnice všechna svá volební období ví? Je skutečně nutné vykácet obě řady stromů? Rádi bychom o tomto tématu také veřejně diskutovali. Pojďme se o to včas zajímat a ptát se. Chodit po asfaltu a být rozladěn až poté? To je pozdě.

Autorka článku:
Andrea Jelínková